Welke voedingsstoffen zijn belangrijk bij pijn?

  • Leestijd:5 minuten gelezen
  • Berichtcategorie:Chronische pijn
Welke voedingsstoffen bij pijn

Welke voedingsstoffen zijn belangrijk bij pijn?

Pijn bij het bewegen komt veel voor. Variërend van wat stramheid in de ochtend tot chronische aandoeningen als artrose of reumatoïde artritis.

Zelf kun je een goede start maken om deze te gaan gebruiken. Waar moet je aan denken?

Ik geef je zes voedingsstoffen die je helpen je pijn te verminderen en het bewegen makkelijker maken.

Zes voedingsmiddelen

Omega 3 vetzuren

Omega 3 zijn meervoudig onverzadigde vetzuren (EPA/DHA) en ze hebben ontstekingsremmende eigenschappen.

In het kort: omega 6 zet een ontsteking aan, omega 3 zet de ontsteking uit. En dan vooral de EPA variant. Kijk eens in je keukenkast of je deze omega 3 überhaupt binnen krijgt. Hier een overzicht waar omega 3 in zit

Glucosamine

Glucosamine is een bouwstof van je kraakbeen. Door glucosamine te slikken rem je de afbraak van je kraakbeen.
Het komt bijna niet voor in voeding. Het supplement wordt vooral gehaald uit schaaldieren. Hou daar rekening mee wanneer je vegan of overgevoelig bent voor schaaldieren. Dan kun je beter de glucosamine-HCI nemen. Dit is een plantaardige variant gemaakt van mais.

Chondroïtinesulfaat

Ook chondroïtine maakt deel uit van je kraakbeen en heeft ontstekingsremmende effecten. Je maakt het zelf aan in je lichaam. Wanneer je chondroïtine gaat slikken, hou er rekening mee dat dit effect pas na 1 tot 2 maanden merkbaar is. Vaak wordt glucosamine samen met chondroïtine in genomen.

Hulp nodig?
 
Dan is een
GRATIS voedingscheck

echt iets voor jou!

In dit gesprek probeer ik al jouw prangende vragen te beantwoorden en weet jij hoe je het beste je voeding kan aanpassen om beter om te gaan met je chronische pijn!

Methylsulfonylmethaan (MSM)

Msm is een zwavel verbinding die van nature in ui, prei en knoflook zit.

Er zijn veel voordelen toe geschreven aan MSM, maak ik beperk mij nu tot het pijnstillende en ondersteunende effect op gewrichten.
MSM heeft wel de voordelen van een pijnstiller, maar niet de nadelen. Ook de dosering hoeft niet steed verhoogd te worden.

Wanneer je start met MSM is het aan te raden om dit rustig op te bouwen. MSM heeft ook een ontgiftende werking, wat in het begin wat misselijkheid kan geven.

Harpagophytum procumbens (Duivelsklauw)

Er zijn veel kruiden die kunnen helpen bij een natuurlijk herstel van chronische pijn. Naast pijn verlichting hebben medicinale kruiden een bredere werking in je lichaam. Duivelsklauw zorgt er voor dat je meer gaat plassen en daarbij overtollige urinezuren kwijtraakt. Dat is goed nieuws wanneer je last hebt van jicht!

Kurkuma (Curcuma longa)

Naast kruiden kunnen specerijen ook geweldige ontstekingsremmers zijn, zoals kurkuma. Kurkuma staan ook bekend onder de namen geelwortel of koenjit.
Wanneer je er niet goed tegen kan kun je gebruik maken van gember. Ook deze werkt ontstekingsremmend en wordt gebruikt bij spier- en gewrichtspijnen. Lekker in een kopje thee. Nu helemaal hip wanneer je een terrasje pakt.

Marike Korenhof

Wie ben ik?

Ik ben Marike Korenhof, therapeut, gespecialiseerd in chronische pijn. Sinds 2010 heb ik een eigen praktijk in natuurgeneeskunde, kruiden- en orthomoleculaire therapie. Al tijdens mijn opleiding(en) was ik verbaasd over de eenzijdige informatie die wij als patiënten/consumenten krijgen over onze gezondheid. 

Dat was voor mij een reden om met blogberichten te starten. Ik hoop een ander geluid te laten horen, zodat jij een meer afgewogen beslissing kan nemen over je natuurlijke herstel van chronische pijn.

Nieuwsgierig? Maak eens een vrijblijvende afspraak voor een GRATIS SESSIE

Wil jij mij eerst wat beter leren kennen? Je kunt mij natuurlijk ook volgen op verschillende socials. Hopelijk zie ik je daar!⁠
Maak er een mooie dag van!⁠

Volg mij en blijf op de hoogte