Wat is chronische pijn en welke therapie helpt het beste?

Wat is chronische pijn en wat betekent het voor je dagelijkse leven? En minstens zo belangrijk, welke therapie mogelijkheden heb je?

Waarschijnlijk heb je chronische pijn. Anders was je nu niet op zoek naar informatie hierover. Misschien heb je er een paar maanden last van, misschien al een paar jaar.  Natuurlijk wil je er vanaf. Het kost je bakken met energie, bederft je humeur en het slapen wordt er ook niet beter op.

Hoe kun je Chronische pijn omschrijven?

Er zijn daar verschillende definities te vinden op het internet:

  • Wikipedia geeft de definitie: ‘pijn die langer aanhoudt dan 3 tot 6 maanden’.
  • The International Association for the Study of Pain (IASP) noemt chronisch pijn “een onplezierige, sensorische en emotionele ervaring die gepaard gaat met feitelijke of mogelijke weefselbeschadiging of die beschreven wordt in termen van een dergelijke beschadiging”

Onplezierig vind ik persoonlijk nogal zwak uitgedrukt. Pijn heeft er bij mij voor gezorgd dat ik mijn droombaan moest opgeven. Het kan behoorlijk invaliderend zijn en daarmee je hele leven op zijn kop zetten.

Betekenis van chronische pijn

Met deze algemene definities kom je niet veel verder. Uit ervaring weet ik dat het zich niet in één zin laat uitleggen. Iedereen zal het op zijn eigen manier beleven, chronische pijn te complex.

Pijn heeft zowel invloed op je dagelijkse activiteiten, dagelijks werk en inkomen. Maar ook invloed op je gedachten, emoties en stemming. Je zult bijvoorbeeld moeten gaan wennen aan een andere rol/relatie met je partner, vrienden en familie. Pijn heeft invloed op je slaap en energie niveau. Ja, waar niet op!

 

Therapie mogelijkhedenWelke therapie bij chronische pijn

Natuurlijk ga je in eerste instantie op zoek naar de oorzaak van je pijn. Wanneer je dat weet wordt het oplossen daarvan appeltje eitje.

Was dat maar waar! Soms is de oorzaak aan te wijzen, maar meestal niet. Dan lijkt het slikken van pijnmedicatie je enige oplossing.

Op de langere termijn heeft pijnmedicatie vervelende bijwerkingen. Zo loop je ook met pijnstilling keihard tegen de grenzen van je lichaam aan. Vaak met het gevolg dat je voortdurend aan het vechten bent tegen je pijn. Dat is niet de oplossing om je pijn aan te pakken. Hoe dan wel?

Chronische pijn gaat niet over weefsel schade in je lichaam. Chronische pijn heeft te maken met een overactief beschermingssysteem in je lichaam. Daardoor is pijnmedicatie een hele beperkte oplossing: je dwingt je lichaam om zich aan te passen aan hoe jij wilt dat je lichaam reageert. Geen pijn, gewoon doen wat je altijd al deed. Kritisch kijken naar je eigen gedrag kan hier de oplossing zijn, aangezien je constant je lichaam vraagt om over zijn grenzen te gaan, door te leven alsof chronische pijn niet bestaat.

Chronische pijn is complex

Juist omdat chronische pijn erg complex is, heeft het een complexe aanpak nodig. Een aanpak die je op een andere manier naar je pijn laat kijken en je concrete oplossingen geeft waar je direct mee aan de slag kunt gaan. Een holistische of complementaire pijntherapie is juist daardoor extra krachtig.

Op chronische pijn kun je moeizaam grip krijgen. Soms kun je een activiteit prima uitvoeren, terwijl het op een ander moment heel veel pijn geeft. Je herkent het vast wel. Dacht je dat je je dat verbeeldde? Nee, hoor. Chronische pijn is onvoorspelbaar. Het concept oorzaak-gevolg kent chronische pijn niet. Het heeft daarom niet veel zin om bijvoorbeeld activiteiten te schrappen waar je wel eens last van hebt gehad. Het kan je zelfs onnodig afhankelijk maken. En dat is wel het laatste wat je wilt.

Natuurlijk herstellen via een concreet stappenplan

Gelukkig is er een andere, natuurlijke methode. Een methode waarin je aan hand van een concreet stappenplan je acties onderneemt om verschillende onderdelen van je gezondheid te optimaliseren. Op die manier kun je wel invloed uitoefenen op je pijn. Je pijn te verminderen of er beter mee om te leren gaan.

In het CHRONISCH PIJN HERSTELPLAN gaan we acht weken aan de slag. Vanzelfsprekend krijg je een op maat gemaakt advies in de vorm van leefstijl, kruiden en voedingssupplementen. Dit wordt ondersteund door massages, cupping en ooracupunctuur.

Aan de hand van de concrete punten kijken we samen waar jij stappen kunt zetten.

  • Is er een onderliggende oorzaak die aangepakt moet worden?
  • Jouw leefstijl en hoe voeding invloed heeft op jouw klachten
  • Welke invloed je brein of mindset hebben op je chronische pijn (pijneducatie)
  • Concreet opbouwplan om weer in beweging te komen
  • Natuurlijke aanpak van je slapeloosheid
  • Hoe je je vermoeidheid kunt verslaan
  • Weg met die stress!
  • De voor- en nadelen van pijnstillers
  • Zit er een diepere betekenis of trauma achter jou chronische pijn?

Twijfel je nog? Dan heb ik een gave checklist voor jou! Een klein voorproefje of de totaalaanpak bij chronische klachten bij jou past!

checklist

Wie ben ik?

Marike Korenhof

Ik ben Marike Korenhof, pijntherapeut en ervaringsdeskundige in chronische pijn. Sinds 2010 heb ik een eigen praktijk natuurgeneeskundige, fyto- en orthomoleculair therapeut. Al tijdens mijn zes jarige opleiding was ik verbaasd over de eenzijdige informatie die wij als patiënten/consumenten krijgen over onze gezondheid. Dat was voor mij een reden om met blogberichten te starten. Ik hoop een ander geluid te laten horen, zodat jij een meer afgewogen beslissing kan nemen over je natuurlijke herstel van chronische pijn.

 

 

 

Nieuwsgierig? Wellicht is het pijnherstelplan iets voor jou! Maak eens een afspraak voor een gratis sessie. Ik denk graag met je mee!