Vakantie met chronische pijn? Met deze tips lukt het jou ook!

op vakantie met chronische pijn

“Vakantie met chronische pijn?! Dat kan niet eens!” zei een cliënt laatst tegen mij. Ze was heel boos en teleurgesteld in familieleden.  Die waren volop met vakantieplannen bezig en hadden maar geen begrip voor haar beperkingen. Voor het feit dat zij niet met vakantie kon.

Ik begrijp het verdriet en de teleurstelling heel goed. Chronische pijn belemmert je immers aan alle kanten, maar soms belemmert je hoofd. Deze belemmeringen heb je niet nodig!

In deze blog geef ik je tips om toch met vakantie te kunnen gaan, met chronische pijn!

Ik ga op reis en ik neem mee.....

Chronische pijn! Ik kan het niet mooier maken dan dat het is. Het idee en verwachtingen van de vakantie, zoals je die gewend bent is echt voorbij. Dat is even slikken. Vanaf nu ga je je vakantie om je chronische pijn heen plannen. 80% van je tijd gaat in een goede voorbereiding, zodat jij 100% van je vakantie kunt genieten! Dus begin met plannen, plannen, plannen!

vakantie tips bij chronische pijn

Wat kun je wel?

Wat je eerst moet weten is hoe lang kun je zitten, liggen en staan. Dat is je uitgangspunt bij het bepalen van de afstand die je aan kunt. Kun je met jouw beperkingen vliegen, lukt zitten in de trein of ga je met de auto? Wanneer je wilt vliegen kun je overwegen om een plek te boeken met extra beenruimte. Vliegen en trein gaan mij bijvoorbeeld niet lukken. De auto geeft wat meer controle over rijtijden en rustpauzes. Zelf ben ik eerst begonnen met vakanties in Nederland. Later ben ik verder gekomen en gingen we naar de Ardennen. Dat daar Frans wordt gesproken verhoogde het vakantiegevoel. Ik heb daar leuke vakanties gehad!

Welke temperatuur kan je aan?

Sommige mensen worden slechter bij kou en verbeteren bij warmte. Maar voor genoeg mensen is juist het tegenovergestelde. Wanneer je ver genoeg van huis kunt, is dat nog wel belangrijk om mee te nemen in de vakantiebestemming. Wanneer je in Nederland blijft heb je daar natuurlijk geen invloed op. Wanneer het warmte is wat je zoekt, kun je ook een sauna bezoek overwegen waar ze met infrarood lampen werken.

Wat moet aanwezig zijn?

Wat heb je echt nodig om er een fijne vakantie van te maken? Hou weer rekening met je beperkingen: hoe lang je kunt zitten, staan en liggen. Soms kun je wat meenemen, maar dat lukt lang niet altijd. Heb je bijvoorbeeld als eis dat er goede stoelen aanwezig moeten zijn? Zoek dan naar huisjes/ appartementen en bestudeer de foto's goed om te kijken of het meubilair geschikt is voor jou. Neem bij twijfel contact op met de verhuurder. Ervaring leert dat ik bijvoorbeeld een goed bed met matras nodig heb. Wanneer het matras te hard is weet ik zeker dat ik na twee dagen niet meer kan lopen.... Dat wil je echt voorkomen!

Wat neem je mee?

Natuurlijk je basics, maar je kunt vast met minder doen dan dat je denkt! Alles wat je meesleept, moet ook weer getild worden, dus hou je in! Hoe kleiner je koffer des te beter het is. Vanzelfsprekend is een koffer met wieltjes veel handiger.

Welke aanpassingen heb jij nodig?

Heb je aanpassingen in je woning? Kun je iets bedenken hoe je dat oplost op je vakantieadres? Door mijn pijn kan ik niet lang rechtop zitten. Zonder de afwisseling van liggen van mijn relaxfauteuil kom ik de dag niet goed door. Dit imiteer ik door een tuinstoel met 'ligstand' mee te nemen.

Kussentjes maken je reis beter

Er zijn ongelooflijk veel kussentjes te koop om zitten makkelijker te maken. Laat je goed voorlichten in een orthopedische winkel. En hier is die dan... Laat je schaamte gevoel maar lekker thuis. Zo'n kussentje kun je ook gebruiken op dat terrasje, zodat jij ook lekker kunt genieten!

Neem je rust

Vakantie is om op te laden, niet om gebroken aan te komen op je vakantieadres. Doe het onderweg rustig aan. Boek een extra B&B of hotelkamer. Je doet zo langer over je reis, maar je komt met minder pijn op je vakantieadres aan. Wanneer je gaat vliegen kun je tijdens het wachten bijvoorbeeld even gaan liggen op een aantal stoelen, zodat je je lichaam niet gaat overvragen.

Denk aan je medicijnen

Gebruik je medicatie? Neem dan een medicijnpaspoort mee. Deze kun je aanvragen bij je apotheek. Deze heb je soms ook nodig bij het huren van hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld een rollator, zodat je net even wat langer kunt lopen. Lees goed je bijsluiter na. Er is medicatie (B12 ampullen bijvoorbeeld) die slechter gaan werken boven de 25 graden.Neem dan je medicijnen mee in een speciale medicijnenkoeltas.

Heb je meer tips om vakantie makkelijker te maken wanneer je last hebt van chronische pijn? Schrijf het hieronder bij de comments!

Marike Korenhof

Wie ben ik?

Ik ben Marike Korenhof, therapeut, gespecialiseerd in chronische pijn. Sinds 2010 heb ik een eigen praktijk in natuurgeneeskunde, kruiden- en orthomoleculaire therapie. Al tijdens mijn opleiding(en) was ik verbaasd over de eenzijdige informatie die wij als patiënten/consumenten krijgen over onze gezondheid. 

Dat was voor mij een reden om met blogberichten te starten. Ik hoop een ander geluid te laten horen, zodat jij een meer afgewogen beslissing kan nemen over je natuurlijke herstel van chronische pijn.

Nieuwsgierig? Maak eens een vrijblijvende afspraak voor een GRATIS SESSIE

Wil jij mij eerst wat beter leren kennen? Je kunt mij natuurlijk ook volgen op verschillende socials. Hopelijk zie ik je daar!⁠
Maak er een mooie dag van!⁠

Volg mij en blijf op de hoogte