Totaalaanpak bij chronische pijnklachten? Wat kun je verwachten?

”De ’totaalaanpak bij chronische pijnklachten’, wat houdt dat in?” vroeg Nadia aan mij. Nadia, een lerares in het basisonderwijs, had een gratis sessie van 30 minuten geboekt om hier meer informatie over te krijgen.

Ze had mij al een tijdje gevolgd op de socials en was nieuwsgierig geworden naar wat een totaalaanpak bij chronische klachten nu precies inhoudt. Inmiddels had ze al verschillende artsen bezocht om te kijken of er iets is aan haar invaliderende chronische pijn te doen was. Ook het toenemen van allerlei extra klachten en vermoeidheid baarde haar grote zorgen.  Helaas was het antwoord steevast “leer er maar mee leven”. Niet echt het antwoord waar ze op zat te wachten. Maar ze vond het nogal een stap om zomaar te beginnen bij een alternatieve behandelaar. De gratis sessie bood daarom de perfecte uitkomst!

Niet de foto, maar de film!

Het grote verschil in aanpak met reguliere behandelaars is dat zij ontzettend goed acute klachten kunnen behandelen, maar als het gaat om de aanpak van chronische klachten, is dat vaak niet het geval. Zij kijken naar de foto, ik naar jou persoonlijke film.

Een foto is statisch, een moment opname. Je hebt pijn, dus de oplossing ligt in het geven van pijnstilling. En bij acute pijn is dit gewoonweg de beste oplossing. Chronische pijn is echter wat anders en heeft een totaal andere aanpak nodig. Niet alleen maar de pijn behandelen, maar kijken naar de hele film! Wat heeft erbij jou toe geleid dat je nu pijn hebt gekregen. Welke lichaamssystemen zijn ontregeld, klachten die zijn gestapeld die nu zoveel problemen en zorgen geven. Chronische pijn is complex en alleen pijnstilling is veel te simpel. Met als gevolg dat pijnpatiënten, zoals Nadia, geen stap dichterbij de oplossing komen.

Totaalaanpak bij chronische pijnklachten: op zoek naar de onderliggende oorzaken

Je hebt niet zomaar chronische pijn. Het is een optelsom van gebeurtenissen en klachten die je iets willen vertellen. Kortom: jouw persoonlijke film!

Nadia kwam met de volgende klachten:

  • Darmklachten in haar puberteit, diagnose: spastische darm (ook wel Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) genoemd). Niet veel aan te doen, eventueel paracetamol tegen de pijnklachten.
  • Vervolgens kreeg ze veel last van vermoeidheid. Ze was al moe voordat de dag nog moest beginnen. Verschillende bloedonderzoeken lieten geen afwijkende waarden zien.
  • De vermoeidheid gaf haar veel stress. Ze moest immers wel haar 40-uur in de onderwijs draaien.
  • Langzaamaan kwamen er pijnklachten in haar onderrug. In het begin gingen de klachten in een vakantieperiode nog wel weg, maar na verloop van tijd werden ze chronisch. Ze werd doorgestuurd naar mensendieck, maar helaas had dat geen invloed op haar pijnklacht.
  • Bloedonderzoek liet wel zien dat haar bloedsuiker te hoog was, dus ze moest wel oppassen!

Totaalaaanpak bij chronische pijnklachten

Het is een veel voorkomend voorbeeld van een ‘filmrol’ van pijnpatiënten. Haar filmrol laat een deel van de klachten zien die allemaal apart behandeld kunnen worden. Maar volgens mij is het veel handiger om te kijken naar de gemene deler. Wat is het onderliggende systeem wat voor deze opeen stapeling van klachten veroorzaakt en steeds erger maakt?

Klacht of energie verdelingsproblematiek

Wanneer ik deze filmrol bekijk probeer ik de stapeling van klachten te begrijpen. Haar eerste klacht laat zien dat haar darmfunctie verstoord is. Als gevolg daarvan wordt het moeilijk om alle benodigde voedingsstoffen op te nemen. Een ontlastingsonderzoek bevestigt mijn vermoeden. Ken jij een systeem in je lichaam wat zonder voedingsstoffen kan functioneren? Ik ook niet. De vermoeidheid is daarmee ook verklaarbaar. De stress is een logisch gevolg daarvan. Met steeds minder energie toch aan alle eisen (werk, sociaal leven) voldoen levert stress op.  De klachten stapelen zich als het ware op.

Weet jij waar je lichaam extra energie maakt in tijden van stress? Nergens. De beschikbare energie wordt zo goed mogelijk verdeeld over alle systemen. Systemen die iets minder belangrijk worden gezien krijgen gewoonweg minder energie toebedeeld. Stress slurpt alle energie op en spijsvertering, spieren en gewrichten moeten het tijdelijk met minder energie doen. Dat kan prima, voor een tijdje. Maar niet voor langere tijd.
Nadia gaf aan dat zij haar energietekort probeerde op te vangen, door wat meer koffie te drinken en vaker een suikerrijke snacks te nemen.

Pijn als bescherming en een schreeuw om aandacht

De bloedonderzoeken die (gelukkig!) geen gekke afwijkende waarden aantoonden, maakte onbedoeld dat Nadia meer stress kreeg. De ontgoocheling, onbegrip en eenzaamheid maakte dat ze nog maar erg weinig geduld had met zichzelf. Door met je werk, en niet aanstellen! Er zijn immers geen aanwijzingen in het bloed gevonden. Toch bleef haar lichaam keer op keer signalen geven, die niet goed begrepen werden.
Met als eindresultaat een ontzettende grote ‘brul’: chronische pijnklachten!

Pijn heeft een reden

Chronische pijnklachten hebben wel degelijk een reden.

Twee hoofdredenen:

  • Pijn is een manier om jezelf te beschermen
  • En om je duidelijk te maken dat er iets aan de hand is

Samen met Nadia heb ik een plan gemaakt. Stap voor stap hebben we eerst haar darmfunctie en daarmee haar energieniveau opgebouwd. Ook de tips hoe je het beste kan omgaan met chronische pijn uit het PIJNHERSTELPLAN bleef ze trouw toepassen. Eerst werd haar pijn dragelijker, om uiteindelijk te verdwijnen.

Kort gezegd: pijn heeft een reden. Altijd. Daar ligt ook je oplossing voor je pijnklachten. Ga op zoek naar jouw oorzaak achter de pijn. Ik help je graag verder!

Wie ben ik?

Marike Korenhof

Ik ben Marike Korenhof, pijntherapeut en ervaringsdeskundige in chronische pijn. Sinds 2010 heb ik een eigen praktijk natuurgeneeskundige, kruiden- en orthomoleculair therapeut. Al tijdens mijn zes jarige opleiding was ik verbaasd over de eenzijdige informatie die wij als patiënten/consumenten krijgen over onze gezondheid. Dat was voor mij een reden om met blogberichten te starten. Ik hoop een ander geluid te laten horen, zodat jij een meer afgewogen beslissing kan nemen over je natuurlijke herstel van chronische pijn.

Nieuwsgierig? Wellicht is het pijnherstelplan iets voor jou! Maak eens een vrijblijvende afspraak voor een gratis sessie.

Wil jij mij eerst wat beter leren kennen? Je kunt mij volgen op verschillende socials. Hopelijk zie ik je daar!