12 tips om van Sinterklaas toch een auti-feestje te maken

Toen ik moeder werd van een kind met autisme, heb ik de sinterklaasperiode  als de meest vervelende tijd in het jaar ervaren. De overkill aan commercie maakt het onmogelijk hieraan te ontsnappen. Op school, winkels, t.v…..overal zijn er wel reclame uitingen. De laatst jaren met de pietendiscussie wordt het er ook niet duidelijker op.

Mijter van Sinterklaas

Dat is wat ik van veel moeders hoor die een kind met autisme hebben. Daarom wil ik je helpen deze periode makkelijker door te komen. Duidelijkheid, voorspelbaarheid en structuur zijn je grote vrienden deze tijd.

Hieronder een aantal praktische tips;

 1. Probeer sinterklaas reclame zo lang mogelijk te verstoppen. Het Groot Sinterklaas speelboek die al in augustus/september op de deurmat liggen, verstopte ik bovenop een hoge kast. Dat scheelt je zo twee,  drie maanden onnodige onrust in huis. Op een gegeven moment is het verstoppen geen doen meer. Ik maakte dan van een nood een deugd. Reclame werd juist verzameld om gezellig op een regenachtige middag verlanglijstje voor Sinterklaas te knippen en plakken. Het was aan een traktatie, dat de grote boeken tevoorschijn werden gehaald.
  Merk je dat je kind een verschrikkelijk onrustig  wordt van alle reclame?Je kun eenvoudig bij de gemeente een NEE NEE Sticker ophalen en deze op je brievenbus plakken. Zo hou je gegarandeerd alle reclame buiten de deur en rust in huis.
 2. Helaas liggen inmiddels de pepernoten super vroeg in de winkel. De pepernoten koop ik pas wanneer Sinterklaas in Nederland aankomt. Zo blijven pepernoten een traktatie voor de echte Sint tijd. Ook van de pepernoten maakt ik altijd van een nood een deugd.
  Het maken van pepernoten is  weer een gezellige sinterklaas activiteit voor op een woensdagmiddag. Ze zijn super simpel te maken. Ook de glutenvrije varianten. Succes gegarandeerd.
 3. Geef al bijtijds bij de juf of meester aan dat je graag op de hoogte wordt gehouden van de data van een verschillende sinterklaas activiteiten. Wanneer komt de rommelpiet, wanneer mogen ze een schoen zetten op school etc.
 4. Voor de Sinterklaas-tijd maakt ik altijd een aparte kalender voor spannende sinterklaas activiteiten. Dat geeft via overzicht, structuur en daarmee rust in in het hoofd van je kind. Pictogrammen kun je gratis downloaden bij www.sclera.be
 5. Ook voor mezelf maak een overzicht in mijn agenda, zodat ook ik alle dagen rustig kan verdelen over deze drukke periode.  Zodat ik niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.
 6. Er zijn steeds meer series over Sinterklaas op de televisie te volgen. Maak er een duidelijke keuze in. Zelf heb ik altijd voor het Sinterklaasjournaal gekozen. Ik nam deze op en speelde deze de volgende dag in de middag af. Zo konden gewoon rustig eten zonder de spanning om op tijd klaar te zijn voor het Sinterklaasjournaal.
 7. Probeer rustmomenten in te bouwen. Een ‘rusthoekje waar je kind even terug kan trekken. Denk aan boekjes lezen, muziek luisteren, puzelen of schommelen. Bij mijn zoon werkt het juist een koptelefoon Donald Duckjes om even te ontspannen.
 8. Wanneer Sinterklaas in Nederland komt zijn er in de gemeente intochten of momenten dat  Sinterklaas en Zwarte Piet in de stad of buurtcentrum aanwezig zijn. Je kunt ervoor kiezen om er naar toe te gaan of juist dat tijdstip de stad/centrum te ontwijken.
 9. Bij een discounter is vaak  goedkoop aan een Sinterklaas- of pietenpak te komen. Doordat je kind zichzelf mag verkleden, kunnen beter met de spanning omgaan. Zelf heb ik uiteindelijk de kleding gratis weggegeven via Marktplaats. Dat is ook nog een goede plek om aan   goedkope Pieten of sint en pak te komen.sint en piet verkleedkleren
 10. Kinderen met autisme nemen alles letterlijk. Voor onze kinderen is Sint en Piet op het dak, door de schoorsteen eigenlijk veel te spannend. Over het schoen zetten moet je echt duidelijke afspraken maken . Een keer in de week is meer dan genoeg.  Zelf plande ik ‘schoen zetten’ op vrijdagavond. Mijn zoontje sliep dan altijd erg slecht en weer heel vroeg wakker.  De rest van het weekeinde kon hij weer bij slapen.
 11. Over het aantal pakjes kun je ook nog afspraken maken. Sommige kinderen vinden het prettig om te weten hoeveel cadeautjes er op 5 december uitgedeeld worden. Ook dat geeft weer voorspelbaarheid en daarmee rust en ruimte.
 12. De Nederlandse Vereniging voor Autisme heeft zich sterk gemaakt  voor de uittocht van Sinterklaas. Dat heeft zin gehad. De goedheiligman en zijn Pieten vertrekken op verschillende plaatsen met de boot richting Spanje. Alle ouders en kinderen kunnen hem met eigen ogen zien vertrekken. In 2017 is dat in Harderwijk.
  Niet iedereen is in de gelegenheid om naar een uittocht te gaan kijken. Zelf heb ik er altijd voor gekozen om na de Sinterklaasperiode de verkleedkleren te laten liggen. Mijn zoontje heeft er altijd dankbaar gebruik van gemaakt. Het eerste jaar heb ik de verkleedkleren pas in mei opgeruimd. De jaren daarna werd de tijd steeds korter.

Laat jezelf niet dwingen in het vieren van het traditionele sinterklaasfeest. Zoek een vorm die bij jullie past. Door het wat kleiner en voorspelbaarder te maken, blijft het voor iedereen leuk.
Ik hoop dat een aantal van deze tips ook jullie gaat helpen. Maar hou in je achterhoofd, dat bij jullie misschien de enige oplossing is om eerder te vertellen dat Sinterklaas niet bestaat. Probeer te blijven kijken naar wat jouw kind nodig heeft. Elk jaar is weer anders. Je kind ontwikkelt zich.  Elk jaar zal het een stukje makkelijker worden.

Heb je zelf nog leuke tips? Schrijf je ze hieronder? Zo helpen we elkaar de drukke feestmaanden door.Marike Korenhof

Meer tips lezen? Ik heb ook een blog over ST. Maartenfeest  en het Kerstfeest geschreven

Ik ben Marike Korenhof. Sinds 2010 heb ik een eigen praktijk natuurgeneeskunde/fytotherapie. Ik begeleid moeders met een autistische zoon (6-10jr), die zich machteloos voelen door onverwachte uitbarstingen, op een natuurlijke manier kunnen inspelen op deze buien en zo meer rust en ontspanning in het gezin te creëren.

Al tijdens de opleiding was ik verbaasd over de eenzijdige informatie die wij als patiënten/consumenten krijgen. Dat was voor mij een reden om met blogberichten te starten. In de hoop een ander geluid te laten horen, zodat jij hopelijk een meer afgewogen beslissing kan nemen over de gezondheid van jou en je kind.