Stress verminderen bij chronische pijn: een boekentip

  • Leestijd:5 minuten gelezen
  • Berichtcategorie:Boekentips / Stress

Stress bij chronische pijn kun je missen als kiespijn. Het is als olie op het vuur gooien! Hoe meer stress, hoe meer pijn. In dit artikel een wat minder voor de hand liggende methode voor stressvermindering maar zeker de moeite waard om je in te verdiepen.

Het regent zachtjes wanneer ik de eerste bladzijde open sla van het boek ‘De 5 kindconclusies en hoe ze de basis vormen van je hele denken en doen’.
De titel pakte gelijk mijn aandacht en ik hoop jou ook te inspireren om dit boek eens een keertje te lezen.

Chronische pijn: een optelsom van verschillende oorzaken

Chronische pijn heb je niet zomaar. Er is helaas niet één oorzaak aan te wijzen. Het is een optelsom van verschillende oorzaken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Lage rugpijn door darmklachten
  • Verkeerde lifestyle
  • Veel zitten en/of verkeerde houding
  • Stress door onverwerkte emoties

Ik wil op dat laatste punt wat dieper ingaan. Stress heeft namelijk een zeer negatieve invloed op je chronische pijn. Voor ons lichaam betekent stress altijd GEVAAR. Daar moet je lichaam op reageren. Stress voelt misschien als emotioneel, maar voor ons lijf bestaat het uit het produceren van een scala aan verschillende hormonen.

Stress kan ontstaan door bijvoorbeeld trauma’s uit het verleden doordat je als kind mishandeld bent of verwaarloosd, maar het hoeft echt niet zo extreem te zijn. Ook onhandige gedachten, aannames en verwachtingen kunnen veel stress opleveren. Verwachtingen (of misschien beter gezegd: conclusies) die je al hebt ontwikkeld vanuit je kindertijd. Door meer inzicht te krijgen in deze conclusies uit je kindertijd kun je de stress die deze conclusies veroorzaken verzachten. Vergeet niet dat er twee kanten aan een medaille zitten. Naast al het negatieve zit er ook een positieve kant en deze kun je vervolgens bewust inzetten en uitvergroten.

De kindconclusies in vogelvlucht

  1. Ik ben niet welkom, ik moet weg
    Een conclusie die je al in je vroege babytijd maakt. Het komt voort uit een doodsangst waarin je je als baby afvraagt of je eerste kwetsbare periode op aarde wel overleefd. Vaak hebben deze mensen het gevoel er niet bij te horen.
  2. Er is niet genoeg, ik ben niet genoeg
    Angst dat je niet genoeg te eten krijgt is de basis voor deze conclusie. Altijd onstilbare behoefte aan meer.

Bovenstaande conclusies trekken we al in de vroege babytijd en misschien herken je je wel in beide. De onderstaande drie conclusies worden meestal later in de kindertijd gemaakt:

  1. Jij je zin, dan houd ik me wel koest
    Laat de keuzes maken door anderen dan heb ik er het minste last van. Het worden de pleasers onder ons, waarbij ze zichzelf kunnen troosten met eten.
  2. Ik mag nooit meer verliezen
    Als basis van deze conclusie is het geschade vertrouwen. Een pijn die ze niet nog eens willen voelen. Mensen met deze conclusie houden graag de controle. Ze kiezen liever de ‘aanval’, zodat zij als winnaars uit de bus komen.
  3. Ik moet me gedragen
    Een kindconclusie van een kind dat zich onbegrepen voelt en boosheid binnenin wegstopt. Het leert heel goed hoe de omgangsregels zijn, maar houdt graag wat afstand. Van buiten lijken ze goed te functioneren, maar van binnen voelen ze zich vaak wat leeg: ze zijn zichzelf (deels) kwijt geraakt.

Wat kun je met deze informatie?

Elke kindconclusie kan in het dagelijkse leven zo zijn eigen stress opleveren. Ik denk dat je je kunt voorstellen, dat wanneer je het gevoel hebt dat je nooit meer mag verliezen (kindconclusie 3) of het binnenhouden van boosheid (kindconclusie 5) het een enorme dagelijkse spanning geeft.

Stress Hogere spierspanning Meer pijn

Het boek geeft een duidelijke stappenplan per kindconclusie hoe je deze kunt verzachten. Het geeft al ontspanning wanneer je weet waar je stress gevoel vandaan komt. Zeker de moeite waard om te lezen!

Zelf natuurlijk herstellen van je chronische pijn, zonder uren in de sportschool te moeten hangen? In mijn programma Het Pijnherstelplan behandel ik in een uitgebreide module het onderwerp ‘stress’.

Wie ben ik?

Marike KorenhofIk ben Marike Korenhof, pijntherapeut en ervaringsdeskundige in chronische pijn. Sinds 2010 heb ik een eigen praktijk natuurgeneeskunde/fytotherapie. Al tijdens mijn zes jarige opleiding was ik verbaasd over de eenzijdige informatie die wij als patiënten/consumenten krijgen over onze gezondheid. Dat was voor mij een reden om met blogberichten te starten. Ik hoop een ander geluid te laten horen, zodat jij een meer afgewogen beslissing kan nemen over je natuurlijke herstel van chronische pijn.

Kun je nog wel een beetje meer hulp gebruiken? Maak een een afspraak voor een GRATIS sessie. Ik denk graag met je mee over je volgende stap.

 

De 5 kindconclusies en hoe ze de basis vormen van je hele denken en doen
Lisette Schuitemaker
ISBN 978-90-79138-05-0