Slechter worden door bewegen bij chronische pijn
In je zoektocht naar verbetering van je chronische pijn heb je vast wel veel oefeningen moeten doen. Misschien ben je doorgestuurd naar een fysiotherapeut of dat je omgeving je stimuleert om te gaan bewegen. Van dat ‘steeds maar liggen’ word je immers ook niet beter.
Zelf heb ik ongeveer alle oefeningen en work-outs een kans gegeven, maar ik werd er echt niet beter van. Sterker nog, ik werd er zelfs slechter van. Na elke training had ik wel drie dagen nodig om weer bij te komen. Voor mij voelde het als een knock-out in plaats van een work-out.
Diep van binnen schaamde ik mij hier voor. Bewegen is de weg naar succes! Wilde ik dan niet beter worden? Tuurlijk wel! Beweging op zich was niet het probleem, maar de aanpak wel.
Zo krijg je wel succes
Om niet slechter te worden bij chronische pijn moet je eerst aan bepaalde voorwaarden voldoen:
- Je moet je grenzen heel duidelijk weten. Van daaruit kun je starten met een opbouwschema. Hoe je dat doet lees je hier
- Je hebt voor jezelf je pijnmanagement op orde. Daarmee bedoel ik dat je rust en activiteiten in een schema heb en het trouw uitvoert op goede en slechte dagen
- Overdag geen onnodig ‘actief’ immuunsysteem hebt. Huh?
echt iets voor jou.
Ondergeschoven kindje
Het laatste punt moet ik even toelichten. Het meenemen van de conditie van je immuunsysteem wordt niet standaard gedaan tijdens revalidatie en dat is heel jammer! Door daar wel aandacht voor te hebben voorkomt dat veel verdriet en frustraties.
Vraagje: Ga je bewegen wanneer je griep hebt?
Echt niet! Je merkt dan pas hoeveel energie je immuunsysteem nodig heeft om te kunnen functioneren.
Je immuunsysteem moet overdag in rust zijn, zodat jij je energie kunt gebruiken om te bewegen. In de nacht mag je immuunsysteem alle energie pakken en actief zijn. Dan slaap je immers!
Heb jij overdag een actief immuunsysteem? Hoe je daar achter kunt komen lees je hier
Pak je eigen regie!
Voldoe je aan alle voorwaarden? Top! Maar denk eraan: wanneer je chronische pijn hebt zul je zelf de regie in handen moeten nemen.
Ik wil de fysiotherapeuten niet in een slecht daglicht zetten, maar ze willen de mogelijkheden van pijnpatiënten te hoog inschatten. Met als gevolg dat jij werkt aan een knock-out in plaats van een work-out.
Je opbouwschema kun je prima gebruiken in de sportschool (of andere sport). Je stapjes zullen misschien wat kleiner zijn, maar je hebt nu vooruitgang! Succes!
Wie ben ik?
Ik ben Marike Korenhof, therapeut, gespecialiseerd in chronische pijn. Sinds 2010 heb ik een eigen praktijk in natuurgeneeskunde, kruiden- en orthomoleculaire therapie. Al tijdens mijn opleiding(en) was ik verbaasd over de eenzijdige informatie die wij als patiënten/consumenten krijgen over onze gezondheid.
Dat was voor mij een reden om met blogberichten te starten. Ik hoop een ander geluid te laten horen, zodat jij een meer afgewogen beslissing kan nemen over je natuurlijke herstel van chronische pijn.
Nieuwsgierig? Maak eens een vrijblijvende afspraak voor een GRATIS SESSIE
Wil jij mij eerst wat beter leren kennen? Je kunt mij natuurlijk ook volgen op verschillende socials. Hopelijk zie ik je daar!
Maak er een mooie dag van!
Volg mij en blijf op de hoogte