Wat als rugpijn steeds maar terugkomt?

  • Leestijd:6 minuten gelezen
  • Berichtcategorie:Chronische pijn
rugpijn door endotomemie

Vreselijke rugpijn. “Ik moet zo voorzichtig doen. Eén verkeerde beweging en dan “schiet” de pijn in mijn rug.  Kan jij daar wat mee?”

Rugpijn die regelmatig terugkomt. In het begin is het knap vervelend, maar op ten duur kan dit serieuze problemen geven op je werk.

En dan heb ik het nog niet eens over de bijkomende slaapproblemen en slechte humeur.

Meestal voelt rugpijn als een mechanisch probleem. Een fysieke overbelasting door een verkeerde beweging. Verkramping van spieren of een overbelasting van wervelschijven.

Logisch dat je eerst kijkt naar fysieke oplossingen zoals rust en/of spier versterkende oefeningen.

Maar als het zo simpel is, waarom heb je er dan steeds maar weer last van? Is de overbelasting de oorzaak of juist de druppel….

Rugpijn is een optelsom

Rugpijn is niet alleen een lokaal probleem. En rugpijn heeft nooit één oorzaak. Het is een optelsom van allerlei factoren. Om dat helder te krijgen is het nodig om eerst uit te zoomen.

Eerst wil je de voor de hand liggende informatie weten. Hoe is de conditie van je spieren en weefsels. Daarvoor is het nodig om in detail te kijken naar wat er bij jou op het menu staat en hoeveel en wat voor soort  bewegingen je krijgt.

Hoe is de conditie van je slijmvliezen. Is er sprake van hooikoorts, darmklachten of terugkerende tandvlees ontstekingen. Dat lijkt misschien totaal niet relevant bij rugklachten, maar er zijn hele duidelijke linken tussen ontstoken tandvlees en rugklachten. 

Even Sparren?
 
Dan is een
GRATIS CONTACTSESSIE

echt iets voor jou.

In dit gesprek probeer ik al jouw prangende vragen te beantwoorden en weet jij hoe je het beste je chronische (pijn)klachten kunt aanpakken!

Optimale omstandigheden

Dat heeft alles te maken met je afweer. Een minder bekende oorzaak van rugklachten is een slechte conditie van je afweer. Door bijvoorbeeld hooikoorts, darmklachten of ontstoken tandvlees.

Dat zit zo. In je slijmvliezen is je immuunsysteem of afweer heel actief. Slechte stoffen moet het afweren en buiten de deur houden. Maar dat gaat niet altijd even goed.

Bacteriën die gemist worden door je afweer kunnen vervolgens doorreizen naar je rug. Daar gaan ze rustig ‘slapen’, totdat er een schade optreedt. Die gekke beweging. Bij schade komt ijzer vrij. Bacteriën zijn dol op ijzer. IJzer is de voeding voor bacteriën.

En nu zijn de optimale omstandigheden aanwezig voor bacteriën om hun aanwezigheid duidelijk te maken. Pijn!!!

Diagnostiek

Waarom doet je immuunsysteem dan niets? Die moet toch bacteriën opruimen? Klopt helemaal! En bij een acute hooggradige ontsteking doet ons immuunsysteem dat ook, maar dit is geen hooggradige ontsteking, maar eentje die maar doorsukkelt. Waar je immuunsysteem net geen vat op krijgt, maar wel bakken met energie kost. Beter bekend als een laaggradige ontsteking.

Kun je dat meten? Ja! Met een CRP kun je ontstekingsstoffen meten in je bloed. Voor de laaggradige ontsteking heb je een hCRP bloedtest nodig. Het is geen andere test, maar deze test is gevoeliger.  De ‘h’ staat voor high sensitive. Hoog gevoelig dus.

Is deze laag-gradige ontsteking te behandelen? Gelukkig wel! Er zijn genoeg orthomoleculaire en kruiden supplementen om je er weer bovenop te krijgen!

Marike Korenhof

Wie ben ik?

Ik ben Marike Korenhof, therapeut, gespecialiseerd in chronische pijn. Sinds 2010 heb ik een eigen praktijk in natuurgeneeskunde, kruiden- en orthomoleculaire therapie. Al tijdens mijn opleiding(en) was ik verbaasd over de eenzijdige informatie die wij als patiënten/consumenten krijgen over onze gezondheid. 

Dat was voor mij een reden om met blogberichten te starten. Ik hoop een ander geluid te laten horen, zodat jij een meer afgewogen beslissing kan nemen over je natuurlijke herstel van chronische pijn.

Nieuwsgierig? Maak eens een vrijblijvende afspraak voor een GRATIS SESSIE

Wil jij mij eerst wat beter leren kennen? Je kunt mij natuurlijk ook volgen op verschillende socials. Hopelijk zie ik je daar!⁠
Maak er een mooie dag van!⁠

Volg mij en blijf op de hoogte