Ontdek de kracht van de bacterie

Op Facebook zit ik in verschillende groepen die iets over autisme en gedrag vertellen. En wanneer ik discussies lees, word ik regelmatig moedeloos van sommige opmerkingen. Het zijn vaak zwart wit meningen. Meningen waarbij de nuance ver te zoeken is. Ik reageer niet op dergelijke berichten, maar het inspireerde mij wel tot het schrijven van deze blog.

De stelling dat autisme genetisch is aangelegd, is voor mij erg beperkt. En wordt niet veroorzaakt door gifstoffen, vaccinaties, opvoeding, gluten of voeding in het algemeen. Ik geloof ook niet dat autisme veroorzaakt wordt door gifstoffen, vaccinaties of gluten.  Maar wel de interactie die het met ons lichaam aangaat. Of beter gezegd de interactie die het aangaat met onze darmbewoners.lactobacillen

Autisme is een complexe stoornis. Ook in deze blog kan ik dat niet volledig uitleggen.
Om meer te begrijpen hoe ik tegen autisme aankijken, zul je anders tegen een mens moeten aankijken.
In onze darm en op ons lichaam wonen heel veel bacteriën. Deze bacteriën hebben een veel grotere vinger in de pap, dan dat wij nu denken.

Ik begrijp dat het moeilijk te begrijpen is, dat je darmen iets mee te maken kunnen hebben met ons gedrag. Maar laten we, in deze blog,  eens inzoomen puur op de kracht van microben. Van deze microben is de eigenschap al heel lang bekend dat ze gedrag kunnen besturen en/of veranderen. De interactie darm-immuunsysteem-hersenen, laat ik nu even rusten.

Microben zijn uitermate intelligent en kunnen hun gastheer hersenspoelen

Microben zijn uitermate intelligent en kunnen zelfs zo ver gaan dat ze hun gastheer hersenspoelen. Denk daarbij bij maar eens aan de toxoplasmose. Wanneer je zwanger bent geweest, ben je zeker voor deze microbe gewaarschuwd.
In de darm van de muis begint hij zijn leventje. Maar al spoedig wordt de muis ‘gehersenspoeld’ en gaat het gedrag  van de muis veranderen. Opvallend genoeg wordt een muis namelijk minder bang voor een kat. Lekker belangrijk zou je denken, maar voor muis is dit gedrag het niet heel erg handig. Deze wordt zo een makkelijk prooi voor een kat. Voor de toxoplasmose is het juist van levensbelang. Hij heeft namelijk de kat nodig om zijn levenscyclus te voltooien, om vervolgens zich via de ontlasting van de kat weer te verspreiden. De toxoplasmose zorgt voor minder angstige muis, deze wordt opgegeten door de kat en de cirkel voor de toxoplasmose is rond.

Een anderen bacterie,  de veroorzaker van syfilis, kan op termijn zorgen voor geestelijke achteruitgang. Als laatste noem ik de treponema pallidum die depressiviteit, stemmingsstoornissen en zelfs psychoses bij zijn gastheer kan veroorzaken.

Samenvattend: onderschat de kracht van bacteriën niet! ‘The devil is in the detail’Marike Korenhof

Ik ben Marike Korenhof. Sinds 2010 heb ik een eigen praktijk natuurgeneeskunde/fytotherapie. Ik begeleid moeders met een autistische zoon (6-10jr), die zich machteloos voelen door onverwachte uitbarstingen, beter te kunnen inspelen op deze buien en zo meer rust en ontspanning in het gezin te creëren.

Al tijdens de opleiding was ik verbaasd over de eenzijdige informatie die wij als patiënten/consumenten krijgen. Dat was voor mij een reden om met blogberichten te starten. In de hoop een ander geluid te laten horen, zodat jij hopelijk een meer afgewogen beslissing kan nemen over de gezondheid van jou en je kind.