Keuze stress en chronische pijn: Moet ik dit?

  • Leestijd:3 minuten gelezen
  • Berichtcategorie:Chronische pijn

Keuze stress. Je herkent het vast wel. Mensen met chronische pijn lopen er niet mee te koop. Maar één van de eerste dingen waar je tegenaan loopt met chronische pijn is keuze stress. Je hebt immers vaak minder energie te besteden, maar alle taken blijven gewoon op je bordje liggen.

Kortom: hoe verklein je je to-do lijstje?

Zelf heb mijn handen vol aan twee kinderen, mijn partner, huishouden, mijn werk en hobby’s. Misschien heb jij nog een langere lijst? Hoe kun je dit snel aanpakken.

Zelf kreeg ik deze tip in een revalidatie traject. Snel, simpel en effectief. Je hoeft jezelf maar één vraag te stellen:  Moet je dit nu doen?

Stel jezelf deze vraag vijf keer. Steeds met de klemtoon op een ander woord.

Gevolg: je kunt je keuze stress snel & simpel verminderen!

MOET ik dit nu doen?

Hoe belangrijk is de klus voor jou? Of hoe zwaar weegt deze klus voor jou?

Als je het nou niet wilt of wanneer het niet belangrijk voor je is kun je al ontspanning gaan voelen. Kun je het uitstellen naar een geschikter moment?

Moet IK dit nu doen?

Ben jij serieus de enige persoon die deze taak kan doen? Kun je de taak misschien ook uitbesteden? Zelf heb ik bijvoorbeeld de glazenwasser gevraagd om mijn ramen te zemen. Dat geeft een hoop rust en ruimte in mijn to-do lijst!

Moet ik DIT nu doen?

Je kunt natuurlijk niet alles tegelijk, hoe graag je dat zou willen. Dus: keuzes maken waar je je tijd aan besteedt. Is dit het juiste moment voor deze klus? Je kunt deze ook op je wensenlijstje zetten!

Moet ik dit NU doen?

Is je klus zo dringend dat je à la minuut gedaan moet worden? Of kan het het een uurtje/dagje/weekje/maandje wachten? Of misschien vanavond?Je hoeft natuurlijk niet naar de tv te kijken!

Moet ik dit nu DOEN?

En als je nu niets doet? Het klinkt gek, maar problemen kunnen zich soms vanzelf oplossen. Als je niets hoeft te doen, scheelt dat jou heel veel werk! Succes!

Moet ik dt nu doen?

Liever een andere methode proberen om je keuze stress te verminderen?

Misschien vind je dit ook interessant: Hoe kan ik hulp vragen?