Moe of vermoeidheid… We hebben allemaal wel te maken met een periode waarin we ons moe voelen. Vaak is het voor een geplande vakantie. Nog even dit project afmaken en dan lekker uitrusten tijdens een wel verdiende vakantie. Niks mis mee. Je lichaam bezit een natuurlijk herstel. Wanneer je je lichaam de tijd gunt om weer te herstellen na een hectische periode is er niets aan de hand. Je energie komt weer terug en je kunt weer uitgerust aan de slag.
Moe en vermoeidheid komt voor in veel gradaties
Helaas gaat het voor veel mensen dit niet helemaal goed en blijven langdurig vermoeid. Met daarin veel gradaties, van een beetje moe tot niet meer in staat zijn om de dagelijkse taken uit te voeren. Vaak levert dit ook nog eens veel schaamte op. Je kunt aan de buitenkant immers niet zien hoe moe iemand is en wegzetten als een aansteller. Of boos zijn op jezelf en gefrustreerd jezelf wegzetten als een aansteller. Beide helpen natuurlijk niet om weer energiek te worden. Sterker nog, wanneer je je klacht blijft negeren kunnen er nog bijkomende klachten komen. Dus is het slim om je klacht wel serieus te nemen.
Kun je extra energie maken?
Is het mogelijk om extra energie te maken. Soms, maar lang niet altijd. Daarvoor is het handig om te weten wat bij jou de oorzaak is van je slopende vermoeidheid. Soms is het de oorzaak van je klacht duidelijk. Veel mensen slapen onvoldoende uren achtereen. Deze nachtelijke rust heeft je lijf hard nodig om te kunnen herstellen. Geen slaap, geen herstel. Een inkoppertje. Lijkt mij duidelijk! Dan is de klacht redelijk makkelijk op te lossen door de slaap te herstellen. Maar wat te doen wanneer de oorzaak niet zo voor de hand ligt?
Wat te doen wanneer je vermoeidheid niet zomaar verdwijnt
Wanneer je lichaam niet herstelt zijn er belemmerende factoren. Hieronder bespreek ik aan welke factoren je kunt denken en wanneer je vermoeidheid uithoudingsvermogen heeft.
Ik probeer aan mijn patiënten de klacht visueel voor te stellen. Daarvoor kun je je energie voorstellen als een batterij met daaraan gekoppeld een energieverdeelcentrum. Kun je het je voor je zien? De batterij moet natuurlijk goed opgeladen worden. En weet dat het verdeelcentrum in principe de controle heeft, maar kan ook buitenspel geplaatst worden. Met dit in je achter hoofd ga ik je meenemen in verschillende mogelijkheden, waarom jij zo vermoeid blijft.
1. Opladen van je batterij
Om je batterij op te laden moet je voldoende eten. Zie je lijf als een lopende band en het eten als personeel. Wat gebeurt er wanneer je onvoldoende personeel beschikbaar heb aan de lopende band? Precies, het wordt een zooitje. Een gezond voedingspatroon is hard nodig om jou batterij en verdeelcentrum te kunnen opladen. Voor een gezond voedingspatroon kan ik een hele website vol schrijven. In mijn gratis checklist zit een voorbeeld van een gezond voedingspatroon.
2. Opname probleem / Vitamine B12 tekort
Als basistherapie vind ik voeding echt heel waardevol, maar ondanks super gezond eten kunnen er toch tekorten ontstaan doordat je de pech hebt dat de opname via je darmen niet goed gaat. Een deel kun je met therapie weer oplossen, maar ik wil één vitamine in het bijzonder melden, namelijk B12. Deze vitamine is moeilijk op te nemen en kan voor zeer hardnekkige vermoeidheid zorgen. Geloof me, ik heb hier helaas ervaring mee. Jammer genoeg wordt B12 tekort niet altijd serieus genomen, waardoor patiënten onnodig lang met tekorten rondlopen. Meer weten?
3. De conditie van je energieverdeelcentrum
Weet je toevallig welk orgaan je energie verdeeld? Dat is je schildklier. Deze geeft toestemming aan andere organen via hormonen. Je schildklier kan te traag werken en dan zul je je echt heel moe en futloos voelen. Ook dan is het belangrijk om te kijken of je het juiste ‘personeel’ eet voor je schildklier. Het personeel van je schildklier bestaan uit tyrosine (uit eiwitten), jodium, zink, selenium en ijzer. Heel simpel gezet: voeding uit de zee (niet allen vis, maar denk bijvoorbeeld ook aan lamsoor, schaal- en schelpdieren)
4. Conditie van je energiefabriekjes
In elke cel bestaat weer uit piepkleine orgaantjes. Eén daarvan is een energiefabriek, die luistert naar de naam mitochondriën. Deze energiefabriek heeft nog een andere taak, namelijk je immuunsysteem waarschuwen wanneer er een virus in de cel komt. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat virussen (ook Covid-19) deze mitochondriën kapot maken, zodat je immuunsysteem niet gewaarschuwd wordt en het virus in alle rust in je cel zich kan gaan kopiëren. Minder mitochondriën/ energiefabriekjes leidt natuurlijk tot meer aanhoudende vermoeidheid. De stof die mitochondriën nodig hebben heet Pyrroloquinoline quinon (PQQ). Het zit in groene voeding, zoals groene paprika, kiwi en groene thee. In het geval van aanhoudende vermoeidheid na een virus infectie zou ik eerder kiezen voor een supplement met PQQ om de aanmaak van nieuwe mitochondriën een boost te geven.
5. Energie-slurper 1: Stress
Een mogelijke reden van een vermoeidheid met uithoudingsvermogen is: stress. Stress of chronische stress is een fenomeen waar ons lichaam niet op gebouwd is. Je lijf is ingesteld op acute stress. Als jager-verzamelaar moest je immers tijdens de jacht snel kunnen vechten of vluchten wanneer je oog in oog stond met een tijger. In korte tijd moet er veel energie naar je spieren toe om direct in actie te kunnen komen. Maken we dan extra energie aan? Niet echt, de truc van je lichaam is om andere keuzes en verdeling van energie te maken. Je spijsvertering en immuunsysteem krijgen even minder, zodat alle energie naar hart en spieren kan gaan.
In geval van de chronische stress die wij nu kennen, gaat ons lichaam nog steeds te werk alsof wij tegenover een tijger staan. Je energie verdeling veranderd. Adrenaline en cortisol blijven door je lijf gieren. Het vervelende is dat we ook in dit systeem kunnen blijven hangen, lang nadat de stress-oorzaak alweer weg is.
6. Energie-slurper 2: Een laag-gradige ontsteking
Een ander systeem in ons lichaam wat heel veel energie kost is ons immuunsysteem. In de ideale situatie is je immuunsysteem actief wanneer je slaapt. Jij slaapt en je immuunsysteem kan rustig zijn werk doen zonder de energie te hoeven delen met andere lichaamssystemen. Wanneer je overdag je immuunsysteem ook een beetje actief blijft, kun je je denk ik wel voorstellen dat je energie nu verdeeld wordt over meerdere systemen, die allemaal met minder energie zijn werk moet doen, met als gevolg een super vermoeid gevoel.
7. Depressieve gevoelens of niet lekker in je vel zitten
Onderschat de rol van je gevoelens of emoties niet! Vermoeidheid kan ook een duidelijk teken zijn dat je niet op het juiste spoor zit met je leven. In mijn praktijk behandel ik mensen met chronische pijnklachten. Bij 90% van mijn patiënten start chronische pijn met vermoeidheid. Dus neem je klacht heel serieus!
Ik heb geprobeerd je kennis te laten maken met zeven verschillende oorzaken waar zeven compleet verschillende oplossingen voor nodig zijn. Hopelijk heb ik je wat verder geholpen en je aan het denken gezet in je zoektocht naar de mogelijke oorzaak van jouw vermoeidheid.
Wie ben ik?
Ik ben Marike Korenhof, therapeut, gespecialiseerd in chronische pijn. Sinds 2010 heb ik een eigen praktijk in natuurgeneeskunde, kruiden- en orthomoleculaire therapie. Al tijdens mijn opleiding(en) was ik verbaasd over de eenzijdige informatie die wij als patiënten/consumenten krijgen over onze gezondheid.
Dat was voor mij een reden om met blogberichten te starten. Ik hoop een ander geluid te laten horen, zodat jij een meer afgewogen beslissing kan nemen over je natuurlijke herstel van chronische pijn.
Nieuwsgierig? Maak eens een vrijblijvende afspraak voor een GRATIS SESSIE
Wil jij mij eerst wat beter leren kennen? Je kunt mij natuurlijk ook volgen op verschillende socials. Hopelijk zie ik je daar!
Maak er een mooie dag van!
Volg mij en blijf op de hoogte