Hoe overleef ik chronische pijn? Een stappenplan.

Hoe overleef je chronische pijn? Dat kan een behoorlijke uitdaging zijn, kan ik je vertellen. Een reis vol met hobbels en kuilen, maar het is te doen wanneer je bereid bent om hard te werken, te veranderen en geen quick fix verwacht. Je chronische pijn en vermoeidheid zijn ook niet plotseling ontstaan. Verwacht dan geen wonderplan en/of wonderpil om dit even te fixen. Kortom: een nieuwe mindset is hard nodig om te overleven. 

Werken aan een nieuwe mindset

Zonder dat ik je ken weet ik nu al dat we veel gemeen hebben. Je hebt bijvoorbeeld regelmatig tegen een muur van onbegrip opgelopen in het medisch circuit. Een arts die je niet gelooft, zijn/haar afspraken niet nakomt, steeds maar weer uit moeten leggen dat je van de onderzoeken en medicatie je vaak niet beter op voelt. Of dat je in de supermarkt weer probeert uit te leggen dat de pijn misschien niet zichtbaar is, maar dat je wel degelijk beperkingen hebt. En nee,  je bent nog steeds niet de oude. Ook al zie je er niet anders uit.Steeds weer de vragende ogen of je misschien de pijn verzint en dat het allemaal toch tussen je oren zit.

Zo pijnlijk, vermoeiend en gigantisch slopend! Genoeg geweest! Tijd voor verandering!

Genoeg is genoeg!

Herstellen van chronische pijn kost bakken met energie. Je hebt niet de tijd en de luxe om je maar steeds weer te moeten verdedigen.  Trek voor jezelf een duidelijke streep in het zand en ga hard werken aan nieuwe omstandigheden waarin jij wel kunt herstellen!

Zo overleef je chronische pijn

In 5 overzichtelijke stappen kun ook jij je mindset aanpassen. Ik weet dat ze soms moeilijk zullen zijn en dat je soms pijnlijke keuzes zult moeten maken. Maar uiteindelijk is het dat allemaal waard!

hoe leef je met chronische pijn

Stap 1: Werken aan een team

Iedereen heeft behoefte aan steun. Dat maakt ons mens. Een omgeving waarbij jouw uitspraken in twijfel worden gebracht is funest voor je herstel. Als ik iets mijn vroegere zelf op het hart wil drukken dan is het dit wel:

GA OP ZOEK NAAR MENSEN DIE JE WAARDEREN EN STEUNEN.

Pas dan worden ze toegelaten in jouw “team”. Helaas ga je wel vrienden en kennissen kwijt raken. Wees jezelf daar bewust van. Pijnlijk, maar noodzakelijk.

Hoe overleef ik chronische pijn

Stap 2: Vriendelijkheid voert de boventoon

Grote kans dat je van jezelf gevoelig bent aangelegd. Gevoelig voor voedingsmiddelen, maar ook gevoelig voor stemmingen en heftige emoties. Natuurlijk bestaat het leven niet uit dartelende lammetjes in een frisse lente wei, maar je kunt voor jezelf wel een fijne omgeving creëren, waarin jij kunt (op)bloeien.

Dat geldt ook voor je behandelaars! Artsen en therapeuten die jou symptomen of vragen met rollende ogen tegemoet treden zijn niet meer welkom. Maar deze regel geldt zeker ook voor jou. Wanneer vriendelijkheid is wat de boventoon voert….hoe vriendelijk ben jij eigenlijk naar je krakende lijf?

hoe overleef ik chronische pijn

Stap 3: Stop met vechten, start met verzorgen

Natuurlijk wil jij je beste beentje voor zetten. Heb je moeite met het teleurstellen van collega’s, vrienden en familie. Gewoon stug doorgaan. Ook wanneer dat niet lukt,…..je kunt best nog wat langer op je tandvlees doorgaan. En dat wordt met applaus begroet. Jij bent een doorzetter, een echte vechter!

Zo ga je waarschijnlijk ook om met je eigen lijf. Een lijf wat aan het kraken en piepen is heeft verzorging nodig. Tuurlijk! Alleen geeft jij je krakende lijf nog eens extra op z’n kop. Doorgaan ook als het niet lukt. Nog verbaasd dat je moe bent?

hoe overleef ik chronische pijn

Stap 4: Zoek ontspanning en een levensdoel

Voor degene onder ons die heel veel op hebben moeten geven omdat je lichaam een heel duidelijke NEE heeft laten horen, weten hoe belangrijk dit onderdeel is. Wanneer je zo beperkt bent geraakt, dat je alleen nog maar kunt liggen. Je vergeten voelt door alles en iedereen. Die mensen weten hoe belangrijk het is om hoop, vreugde en een levensdoel te hebben. Waar wordt je blij van? Wat laadt jou weer op? Dat gaat jou plan en doel worden om heel hard en met je hart  aan je herstel te werken.

hoe overleef ik chronische pijn

Stap 5: Wees therapietrouw

Voor een therapeut een inkoppertje? Nou…ik heb ook moeten herstellen. En meer dan eens de handdoek in de ring gegooid. Gefrustreerd over het gebrek aan vooruitgang. Gedesillusioneerd wanneer ik weer in de mooie praatjes van een fysiotherapeut was getrapt. En moe, moe, moe!

Wanneer je een behandelaar kiest, heb dan duidelijk voor ogen wat je nodig hebt. Lig je in de knoop door alle emoties? Zoek dan een coach of psycholoog. Zoek je het lichamelijk? Is dat regulier of complementair? Luistert de behandelaar naar jouw wensen? Kan er samengewerkt worden? Jij weet immers het beste wat je nodig hebt! Heb je gekozen? Wees dan therapietrouw. Herstel kan alleen komen wanneer jij de dingen opgeeft die jou ziek maken. Alleen zo overleef je chronische pijn.

Marike Korenhof

Wie ben ik?

Ik ben Marike Korenhof, therapeut, gespecialiseerd in chronische pijn. Sinds 2010 heb ik een eigen praktijk in natuurgeneeskunde, kruiden- en orthomoleculaire therapie. Al tijdens mijn opleiding(en) was ik verbaasd over de eenzijdige informatie die wij als patiënten/consumenten krijgen over onze gezondheid. 

Dat was voor mij een reden om met blogberichten te starten. Ik hoop een ander geluid te laten horen, zodat jij een meer afgewogen beslissing kan nemen over je natuurlijke herstel van chronische pijn.

Nieuwsgierig? Maak eens een vrijblijvende afspraak voor een GRATIS SESSIE

Wil jij mij eerst wat beter leren kennen? Je kunt mij natuurlijk ook volgen op verschillende socials. Hopelijk zie ik je daar!⁠
Maak er een mooie dag van!⁠

Volg mij en blijf op de hoogte