Zo maak je de kerstdagen auti-proof

Sint Maarten en Sinterklaas zijn achter de rug. Even een pas op de plaats. Probeer een week rust in te plannen tussen het vertrek van Sinterklaas en het versieren van de kerstboom. Ook voor jezelf om het beter vol te kunnen houden. Gelukkig is de kersttijd minder heftig dan de Sinterklaas tijd.
Ook in deze blog geef ik je tips om zo ontspannen mogelijk te kunnen genieten van de kerstperiode.

 1. De kersttijd is een wat ‘warmere’ tijd en zeer geschikt om activiteiten samen te doen.
  Allereerst is het (weer) van belang om een ‘advents’kalender te maken. Daarin vermeld je de spannende activiteiten van de kerstperiode. Neem (weer) contact op met school, zodat je goed op de hoogte wordt gehouden op welke dagen zij een verrassing in petto hebben. Het geeft weer structuur, voorspelbaarheid en daarmee rust.
  Maak wederom voor jezelf een overzicht in jouw agenda hoe jij deze drukke dagen gaat invullen. Het is echt noodzakelijk goed voor jezelf te zorgen. Dat houdt in af en toe ‘nee’ zeggen. En bedenk: Een NEE tegen een ander, is een JA voor jezelf.
  Geef jezelf af en toe een schouderklopje. Je doet het goed je bent er bijna januari is al in zicht.
 2. Ga lekker ontspannen samen de kerstboom versieren. Gebruik meer plastic ballen of engeltjes gemaakt van stof. Vaak is de motoriek van een kind met autisme niet helemaal optimaal. Deze kunnen ze prima in de boom hangen.  Valt er wat op de grond? Niks aan de hand. Geen stress voor hun, betekent geen stress voor jou. Hou je de glimballen binnen de perken? Veel glimmers geven onnodige prikkels.
 3. Samen een boek lezen is ook een gezellige activiteit. Kerst zit boordevol kerstverhalen. Prentenboeken genoeg op te halen vanuit de bibliotheek. Een aanrader vind ik het Het grote boek voor Sinterklaas/Het grote boek voor Kerstmis van Anne Takens en Dagmar stam. Het is een dubbel boek met de avonduren van van een broer en zus (Arjan en Marieke).samen kerstverhalen lezen
 4. Het is echt aan te raden om af te stappen van het traditionele kerst vieren. In de reclame zie ik grote gezinnen bij elkaar komen met de perfecte kleding, perfecte diners, in het perfect opgeruimde huis en een perfect aangeklede kersttafel. Hoe dan? Geen idee hoe dat allemaal voor elkaar krijgen.
  Zelf houden we dus de kerstdagen kleine, maar niet minder gezellig. Door wat kleiner een overzichtelijke te houden blijft het voor iedereen gezellig.
 5. Spreek van tevoren wie er komen. Weer de voorspelbaarheid structuur en daarmee rust.
 6. Doe je aan cadeautjes? Zoja, hoeveel cadeautjes? Zelf doen we altijd een kleinigheidje aan tafel. De grote cadeaus zijn met Sinterklaas gedaan,  het is eventjes goed zo.
 7. Echt, probeer de drukke shopdagen te vermijden. Volgens mij is het voor geen enkel kind leuk. Laat staan voor een kind met autisme. Met alle internetwinkels wordt het ons steeds makkelijker gemaakt.shoppen doe je liever online
 8. De kleding is nog wel een puntje van aandacht. Die koop ik meestal al  in november. Waarbij de eisen makkelijk zitten en  draagbaarheid belangrijke zijn dan netjes ze zijn.
 9. Het kerstdiner kun je zo groot of zo klein maken als je zelf wilt. Zelf probeer ik altijd de gulden middenweg te kiezen. Wel wat extra’s, maar zo  dat iedereen het ook lekker vindt. Zelf heb ik een moeilijke eter in huis. Mijn trucje is om uit te gaan wat hij makkelijk kan eten en daaromheen een paar gerechten die wij lekker vinden. Hij blij, wij blij. Ook hoor ik wel dat gezinnen gewoon (glutenvrije) pannenkoeken serveren als kerstdiner.
 10. Hoe groot wil je het feest maken. Een, twee of drie dagen. Het jaar dat wij op de tweede kerstdag een pyjamadag hebben gedaan. Is eigenlijk een van mijn heerlijkste kerstdagen geweest.

Kleine dia compilatie:


Marike KorenhofIk ben Marike Korenhof. Sinds 2010 heb ik een eigen praktijk natuurgeneeskunde/fytotherapie. Ik begeleid moeders met een autistische zoon (6-10jr), die zich machteloos voelen door onverwachte uitbarstingen, op een natuurlijke manier kunnen inspelen op deze buien en zo meer rust en ontspanning in het gezin te creëren.

Al tijdens de opleiding was ik verbaasd over de eenzijdige informatie die wij als patiënten/consumenten krijgen. Dat was voor mij een reden om met blogberichten te starten. In de hoop een ander geluid te laten horen, zodat jij hopelijk een meer afgewogen beslissing kan nemen over de gezondheid van jou en je kind.

Meer lezen over de december feesten? Ik schreef eerder al over St. Maartensfeest en sinterklaasfeest.

Laat je hieronder weten aan welke tips je wat hebt gehad?

 

2 gedachten over “Zo maak je de kerstdagen auti-proof

  1. Graag gedaan 🙂 Mocht je zelf nog tips hebben…voel je vrij deze hieronder te delen. Zo helpen we elkaar verder!

Gesloten voor reacties.