Hoe kan ik mijn energie opbouwen?

Hoe kan ik mijn reserve energie opbouwen

Hoe kan ik mijn energie opbouwen? 

Gezonde mensen hebben voldoende energie om elke dag gewoon te functioneren. Wat ze willen doen en wanneer ze dat maar willen. En even iets extra’s doen? Geen probleem! Er is voldoende reserve energie aanwezig om een piek belasting te handelen.

Mensen met chronische pijn en vermoeidheid kunnen hier alleen maar van dromen. Vaak kunnen ze de hele dag wel slapen en nòg hebben ze te weinig energie om de dag redelijk goed door te komen. Laat staan een piek belasting! Reëler is dat ze er een paar dagen van moeten bijkomen. Herkenbaar? Tijd voor een andere aanpak!

Het roer moet om!

En dat is niet altijd even makkelijk. Toen ik met chronische pijn thuis kwam te zitten was mijn eerste reactie om heel hard voor mijzelf te worden. Doorgaan en niet piepen. Iedereen heeft wel eens pijn. Maar niet de pijn die ik dag en nacht te dragen had.

En het onvermijdelijke gebeurde ook bij mij: steeds een beetje slechter worden. Maar ik liet mij niet kennen en probeerde nog harder te worden.

Uiteindelijk heb ik de handdoek in de ring gegooid en het roer om gegooid. Achteraf de beste beslissing die ik heb ooit genomen!

Pijnstilling nodig? Maar gebruik je liever geen pijnmedicatie?

Dan heb ik iets gaafs voor je:

GRATIS tips voor natuurlijke pijnstillers

Simpel en effectief!

Schrijf je in en je kunt er direct aan de slag

Een schema voor energie opbouw?

Ik hoorde dat werken met een schema een handige methode was. Ik moest er in eerste instantie niet aan denken! Leven met een schema?? Serieus?! Voor mijn gevoel was ik al zoveel spontaniteit en vrijheid kwijt geraakt door de pijn.

Maar ik heb het gedaan. Met vallen en opstaan. En met het schema ben ik verder gekomen. Met als belangrijke bonus: minder pijn! Ha! Heb ik nu je aandacht?

Laat je brein niet focussen op je pijn

Pijn is voor je brein een signaal van stress en gevaar. Elke keer dat je jezelf dwingt om door te gaan ben je aan het vechten met je pijn. Dit is een eindeloos gevecht wat je niet kunt winnen.

Een situatie wat je brein vertaalt als gevaar. Simpel gezegd. Je staat voortdurend ‘aan’ en onder enorme stress. Een vicieuze cirkel waarin je brein gefocust blijft op de pijn.

Tijd om je brein op positieve zaken te laten focussen!

Start met opbouwen van je reserve energie

Om je energie weer op te bouwen ga je werken met een schema met
liggende rustmomenten. Ook om een signaal af te geven aan je brein. Ik ben betrouwbaar en goed bezig. Geen paniek! Geen stress!

Zelf vond ik een bed in de woonkamer wat overweldigend. Ik ben begonnen met een goedkope relaxstoel uit de kampeerwinkel.

Je rustmoment is minimaal 15 en maximaal 20 minuten. Niet langer en niet korter!

Zet daarvoor een wekker! Je hebt vast wel een kookwekker. Zelf gebruik ik mijn telefoon, waarin ik de tijden in heb voorgeprogrammeerd.

Ga echt even rusten in je rustpauze. Je zit dus niet op je telefoon of andere beeldschermen. Inslapen mag. Geen diepe slaap, vandaar ook de beperking 15-20 min.

Een leuke invulling kan bijvoorbeeld luisteren naar een podcast, luisterboek, muziek of meditatie zijn.

Om op te bouwen ga je juist je actieve periodes verlengen. Het minimum waarmee je start is drie kwartier. Ook al is je reële belastbaarheid nog minder. Maar nog meer liggen is heel moeilijk vol te houden.

Opbouwen gaat op geleide van toename van energie. De truc is om je rustmomenten op 15 – 20 minuten te houden, en de tijden van je actieve momenten te verlengen.

Meer hulp nodig?

Marike Korenhof

Wie ben ik?

Ik ben Marike Korenhof, therapeut, gespecialiseerd in chronische pijn. Sinds 2010 heb ik een eigen praktijk in natuurgeneeskunde, kruiden- en orthomoleculaire therapie. Al tijdens mijn opleiding(en) was ik verbaasd over de eenzijdige informatie die wij als patiënten/consumenten krijgen over onze gezondheid. 

Dat was voor mij een reden om met blogberichten te starten. Ik hoop een ander geluid te laten horen, zodat jij een meer afgewogen beslissing kan nemen over je natuurlijke herstel van chronische pijn.

Nieuwsgierig? Maak eens een vrijblijvende afspraak voor een GRATIS SESSIE

Wil jij mij eerst wat beter leren kennen? Je kunt mij natuurlijk ook volgen op verschillende socials. Hopelijk zie ik je daar!⁠
Maak er een mooie dag van!⁠

Volg mij en blijf op de hoogte