Drie tips om direct je chronische pijn te verminderen!

3 tips om direct je pijn te verminderen

Drie tips (onderverdeeld, want uiteindelijk zijn het 14 geworden!) die je waarschijnlijk nog niet kent om snel je chronische pijn te verminderen, zonder extra pillen slikken.

Een groot verschil tussen acute en chronische pijn is dat chronische pijn super grillig en onvoorspelbaar is. Out of the blue kun je opeens ‘getrakteerd’ worden op extra veel pijn, zelfs wanneer je je supergoed aan alle ‘leefregels’ houdt. Met leefregels bedoel ik de acties die je onderneemt om, zoals ik dat noem, te kunnen polderen met je pijnmonster.

Wat kun je dan het beste doen? Zelf ben ik geen voorstander van pijnmedicatie. Iedereen kan daar zijn eigen keuze in maken. Gelukkig maar! Voor mij wegen de nadelen van pijnmedicatie zwaarder dan de voordelen.

Wat kun je dan wel doen?

Dan is het handig om jezelf trucjes of handelingen eigen te maken om deze moeilijke momenten het hoofd te bieden. Noem het je eigen NATUURLIJKE EHBO-pijnkit. We hebben allemaal al wel maniertjes bedacht. Misschien maak je er bewust gebruik van. Ik merk juist bij mijn cliënten dat ze deze trucjes of handelingen veel vaker onbewust toepassen. Ik hoop jou met deze onderstaande tips te inspireren en dat je daarmee je EHBO pijnkit kunt uitbreiden!

Tip 1: Warm of koud

Of je voorkeur uitgaat naar warm of koud toevoegen heeft veel te maken met het type of soort pijn wat je hebt. Rugpijnen verbeteren meestal meer door warmte. Neuropathische pijnen kunnen het soms beter doen door een koude prikkel.

3 tips voor natuurlijke pijnstilling

Allereerst warmte:

Je kunt de spieren van je pijnplek ontspannen door het toevoegen van warmte. Je verbetert plaatselijk de doorbloeding en vermindert zodoende je pijn. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Warme kruik
 • Warme pittenzak
 • Warme douche
 • Kant en klare warmte pleisters (let op: er zijn ook warmte pleisters te koop bij de Action, maar er zijn klachten bekend van mensen die er een over brandwond aan hebben overgehouden)
 • Capsaïcine (rode peper) zalf of pleister. Capsaïcine maakt de huid gevoelloos en verlicht zo je pijn.
 • Klein elektrisch warmte dekentje
 • Infrarood lamp
 • Als laatste wil ik je kennis laten maken met pakking van citroen met sesamolie. Deze olie wordt warm gebruikt. Voor het verwarmen laat je de oliefles opwarmen in warm water. Verder heb je een katoenen doek nodig (hydrofiel doek) en twee citroenen.
  Snijd de citroenen in kleine stukjes, bind deze vervolgens vast in de katoenen doek en dompel het daarna in de warme sesamolie. Je kunt het doek om je pijnlijke plek binden en 5-10 minuten laten rusten.

Doe dit wanneer je je beter voelt bij kou:

 • Spoelen met afgekoelde pepermunt thee
 • Pepermuntolie in een basis-olie oplossen en je pijnlijke plek daarmee insmeren. Probeer dit eerst wel uit op een klein stukje huid om te kijken of je dit kunt verdragen.
 • Koud afspoelen in de ochtend
 • Kant en klare koude gels of pleisters

Tip 2: Pijnstillende olie

Je kunt ook gebruik maken van je eigen mix van etherische olie en je pijnplek uitwendig ermee insmeren. Je kun hiervoor een pijnstillende etherische oliën gebruiken. Bijvoorbeeld:

zelf pijnstillende olie maken
 • Copaiba olie
 • Lavendel olie
 • Geranium olie
 • Rozemarijn olie
 • Kamfer olie (aanbevolen bij neuropatische pijn)
 • Arnica olie

Om de bovengenoemde oliën  in een kleine hoeveelheid te gebruiken kun je 1-2 druppels op een lepel met basis olie (b.v amandelolie) mengen en opsmeren.

Je kunt natuurlijk zelf een mix maken van de genoemde oliën en bewaren in een (donker) flesje.
Voor een 2,5% oplossing vul je een 25 ml flesje voor de helft met basis-olie (ik gebruik daarvoor ook wel arnica-olie van Weleda). Voeg daar 12 druppels etherische olie bij. Daarna kun je het flesje afvullen met de basis olie. Het klinkt misschien gek, maar zorg ervoor dat je de olie lekker vindt ruiken! Je gaat immers het lang ruiken.

Goede merken voor etherische olie zijn:

 • Volatile
 • La Drome
 • Een groene Wereld
 • Chi

Tip 3: Rollen met een (massage) balletje

Voor deze tip heb je een tennisbal of rubberen balletje nodig. Zelf vind ik een rubberen balletje ter grootte van een tennisbal het fijnst. Mocht je een rubberen stuiterbal hebben dan kun je deze ook prima gebruiken. Er zijn ook speciale massageballetjes te koop.

Een perfecte methode wanneer je merkt dat je pijn vermindert door tegen-druk. Zelf gebruik ik deze tip om de pijn van mijn scoliose te verminderen.

Ik sta met mijn rug naar de muur gekeerd. Het balletje plaats ik tussen mijn pijnplek en de muur. Zo kan ik mijn pijnplek  masseren. In het begin doet het echt pijn, maar daarna komt er pijnvermindering. Probeer het maar eens uit. Een echte aanrader!

In het onderstaande boek word je uitgelegd hoe je je pijn zelf kunt behandelen. Handig als hulpmiddel, maar volgens mij geen oplossing voor je chronische pijn. Chronische pijn is een complexe, invaliderende aandoening die je niet even met een balletje oplost.

3 tips om pijn te verminderen
Marike Korenhof

Wie ben ik?

Ik ben Marike Korenhof, therapeut, gespecialiseerd in chronische pijn. Sinds 2010 heb ik een eigen praktijk in natuurgeneeskunde, kruiden- en orthomoleculaire therapie. Al tijdens mijn opleiding(en) was ik verbaasd over de eenzijdige informatie die wij als patiënten/consumenten krijgen over onze gezondheid. 

Dat was voor mij een reden om met blogberichten te starten. Ik hoop een ander geluid te laten horen, zodat jij een meer afgewogen beslissing kan nemen over je natuurlijke herstel van chronische pijn.

Nieuwsgierig? Maak eens een vrijblijvende afspraak voor een GRATIS SESSIE

Wil jij mij eerst wat beter leren kennen? Je kunt mij natuurlijk ook volgen op verschillende socials. Hopelijk zie ik je daar!⁠
Maak er een mooie dag van!⁠

Volg mij en blijf op de hoogte