Pijnherstelplan

 • Leestijd:3 minuten gelezen
 • Berichtcategorie:Chronische pijn

Ben je enthousiast geworden en wil je meer weten over het Pijnherstelplan en welke resultaten je kunt verwachten? Een concreet resultaat van het Pijnherstelplan bestaat uit 6 stappen. Lees alle stappen om te weten te komen wat dit pijnprogramma jou kan bieden!

 1. Leren omgaan met chronische pijn
 2. Meer plezier, meer energie
 3. Inzicht in je chronische pijnklachten
 4. Slaapkwaliteit optimaliseren
 5. Meer ontspanning, minder stress
 6. Op maat gemaakt bewegingsplan

Om je meer te kunnen vertellen over deze stappen, zoom ik in dit artikel in op stap 1.

1. Leren omgaan met chronische pijn

Chronische pijn komt niet uit de lucht vallen. Het is een opeenstapeling van factoren, die uiteindelijk leiden tot chronische pijnklachten. Omgaan met chronische beperkende klachten is niet iets wat je zomaar kunt. Het is geen natuurlijke situatie die je even uit je mouw schudt.

De pijn metafoor oefening

resultaat Pijnherstelplan

Probeer deze oefening eens uit:

Je hebt er een stapel boeken en een stopwatch voor nodig. Je hebt vast wel een stopwatch op je telefoon.

 1. Zet een stopwatch aan. Neem de stapel boeken en houdt deze vast met twee gestrekte armen recht voor je. Probeer deze zo lang mogelijk te dragen. Schrijf je behaalde tijdscore op.
 2. Zet nu je stopwatch opnieuw aan. Nu draag je je stapel boeken tegen je lichaam aan.
 3. Vergelijk de tijdscores met elkaar. Wat valt je op?

Wedden dat de tweede score veel langer is? Verander nu in gedachten de stapel boeken om in je chronische pijn. De boekstapel als metafoor voor je chronische pijn. Zie je dat je manier van omgang met je pijn wel degelijk invloed heeft op de hoogte van je pijn? Misschien is het voor je een eyeopener: dat je ongewild je pijn verergert of zelfs in stand houdt!

Hoe ga jij met je pijn om?

Er zijn grofweg twee manieren om te reageren op chronische pijn:

 1. Je gaat de voortdurend de strijd aan met je lijf en beperkingen
 2. Je probeert alles wat je pijn geeft te vermijden

Beidde reacties hebben hun voordelen, maar ook een super groot nadeel. Een valkuil die groter is dan dat je nu kunt bedenken.
We hadden inmiddels vastgesteld dat je met je eigen reactie op pijnklachten deze in stand kunt houden. Een minder bekende valkuil is dat je zelfs ongewild er extra klachten bij ontwikkelt! Met als gevolg dat het in de loop van de jaren steeds slechter en slechter met je gaat.

Herkenbaar?

Natuurlijk wil je graag van je pijn af! De eerste stap dan om te investeren in een methode die jou leert verstandig om te gaan met je pijn om latere verslechteringen te voorkomen.

Daarom is stap 1 van mijn pijnprogramma Het Pijnherstelplan niet het werken aan pijnstilling, maar heeft als concreet resultaat dat jij weet hoe om te gaan met je chronische pijnklachten zodat je op het langer termijn niet in deze valkuil valt !

Gratis aanmelden pijnherstelplan