Bachbloesems bij autisme

Het is stil. Op de achtergrond komen geluiden vaag door. Alle kleur is uit je gezicht weggetrokken. Ik heb vreselijk met je te doen. De deur van de bloedafname gaat open. Angstig kijk je of je geroepen wordt. Je naam klinkt en lijdzaam sta je op. Ik loop met je mee naar binnen. Mijn mooie zoon. Jij bent al zo vaak geprikt. Meer dan menig ander volwassenen in heel zijn leven. Het went nooit, vrees ik. Ik steun waar ik kan. En dat gaat vaak verder dan alleen je hand vasthouden en afleiden van het prikken. Niemand die het weet, niemand die het ziet. Maar jij bent degene die het merkt. Daar is het mij om te doen. Tijd om andere moeders over dit ‘geheime wapen’ in te lichten.

Een kind met ADHD kenmerken helemaal stil?

Mijn zoon heeft autisme met ADHD kenmerken. Een kind wat zeer aanwezig is in ons gezin. Hij moet altijd geluiden maken. De hele dag door. Het is alleen stil in ons huis, wanneer hij op school is, wanneer hij slaapt en na bloedprikken. Dat laatste geeft hem zo veel stress, dat hij daarna wel drie uur lang volledig stil is.  Stress kan bij hem hoog oplopen. Hoger dan bij een kind zonder autisme. Zijn hele leven moet hij medisch gevolgd worden. En een van de manieren om te controleren of hij lichamelijk goed functioneert is bloedprikken. Dit stressvolle moment kan ik, helaas, niet weghalen. Maar wat dan wel? Op school kreeg ik de juiste tools in handen om hem hierin te kunnen steunen.

Mijn geheime wapen

Natuurgeneeskunde. En nieuwe reader wordt uitgedeeld. Bachbloesems in de praktijk. Mijn aandacht was gelijk geprikkeld. Ik had er wel eens van gehoord. Sterker nog. Ik had er al een keer een boekje over gekocht, omdat het me aansprak. Sufkop! Natuurlijk! Dit is het antwoord waar ik al een tijdje naar zocht. Ik kan natuurlijk met kruiden angsten dempen. Maar dat vind ik een te zwaar middel om in te zetten tegen angst voor bloedprikken. Bachbloesems! Een een zachte prikkel. Snel werkend, in een relatieve korte tijd.  Ideaal in te zetten bij een tijdelijke stress moment, zoals bloedafname. Zo gezegd, zo gedaan. Vanaf nu krijgt mijn zoon even en glas drinken voor en na het bloedprikken. Met een paar druppels bachbloesems. Drie uur lang stil zijn na bloedafname, gebeurd gelukkig niet meer.

Bachbloesem in de praktijk

Hoe kun je de Bachbloesem gebruiken voor je eigen kind. Daarvoor zijn verschillende methodes. Om je op weg te helpen, probeer ik het zo goed mogelijk uit te leggen. Om je een kleine handleiding te geven.

Kort of langdurend?

Bachbloesems kun je kort inzetten, zoals ik hierboven heb beschreven. Bachbloesems lenen zich ook om langdurig in te nemen Denk daarbij aan ongewenst gedrag of verzachten van heftige emoties.

Heb je even kortdurend ondersteuning nodig? Voor een kortdurende stress situatie? Dan kun je van iedere uitgekozen remedie twee druppels uit het voorraadflesje (stockflesje) toevoegen aan een glas water. In de loop van de dag steeds een klein slokje uit dat glas nemen. Direct na het stress moment het glas leeg drinken en dan kun je stoppen.

Wanneer je de Bachbloesems in wil zetten voor een langere periode, dan werkt het even iets anders. Voor een langdurige situatie maak je eerst een behandelflesje. Dat werkt als volgt:

Hoe maak je een behandelflesje? Vul een 30 ml flesje (liefst met een pipet) bijna helemaal met (niet bruisend) bronwater. Voeg van iedere uitgekozen remedie twee druppels uit het stockflesje toe. Je kunt er voor kiezen om alcohol te gebruiken, om een flesje langer houdbaar te maken. Denk hierbij aan cognac of jenever. (8 druppels zijn genoeg) Voor kinderen gebruik ik zelf liever geen alcohol. Een anderen manier is,  het flesje bewaren in de koelkast.
Vanuit dit behandelflesje neem je 4 keer per dag 4 druppels. Dat kan rechtstreeks uit het pipetje, maar ook door ze bijvoorbeeld in thee of water te doen. Pas op dat het pipetje schoon blijft en niets raakt.
Om de inname momenten te koppelen aan dagelijkse routine handelingen. Bij het opstaan, bij het slapen gaan. De twee overige momenten, bijvoorbeeld bij het middag- en avondeten.

bachbloesems

Welke remedies dan?

Hieronder een aantal remedies die die waardevol kunnen zijn, in de natuurlijke ondersteuning bij stress voor een kind met autisme.

Dwangmatig zijn

Wilde appel of Crabapple:
Deze remedie kan geschikt zijn voor een kind dat erg pietluttig en dwangmatig is. Overdreven is en vooral, wanneer dit in een obsessie veranderd.

IJzerhard of Vervein:
Ondersteunend voor het kind wat gespannen is, vaak gefrustreerd en overactief is.  Hij/zij zit, voor je gevoel, nooit stil en kan zich verzetten tegen het slapen gaan. Het is niet in staat om ergens mee op te houden, ook na herhaaldelijk gewaarschuwd te worden.

Angst

Esp of Aspen:
Kan ingezet worden voor het kind met een levendige fantasie, maar hij/zij niet weet waar het precies bang voor is. Vage angsten, geen duidelijke aanleiding.

Maskerbloem of Mimulus:
Maskerbloem kan gebruikt worden wanneer je kind juist wel weet waar het bang voor is. Aanleiding kan zijn: het donker, dieren, schoolreisje of een spreekbeurt houden.

Rode Kastanje of Red chestnut:
Ondersteunend voor het kind dat bang is dat er iets gebeurd met zijn ouders of zusje.

Zonneroosje of Rock Rose:
Wanneer je kind plotseling geschrokken is of in paniek raakt.

Woede uitbarstingen

Reuzenbalsemiek of Impatient
Heeft je kind last van plotselinge woede uitbarstingen. Vooral wanneer je kind zichzelf op de grond gooit. Overweeg dan eens deze remedie in te zetten.

Kom je er niet uit en heb je liever begeleiding bij je keuze? Ik help je graag verder!

Marike KorenhofIk ben Marike Korenhof. Sinds 2010 heb ik een eigen praktijk natuurgeneeskunde/fytotherapie. Ik begeleid moeders met een autistische zoon (6-10 jr), die zich machteloos voelen door onverwachte uitbarstingen, op een natuurlijke manier inspelen op stress en boze buien en zo meer rust en ontspanning in het gezin te creëren.

Al tijdens de opleiding was ik verbaasd over de eenzijdige informatie die wij als patiënten/consumenten krijgen. Dat was voor mij een reden om met blogberichten te starten. In de hoop een ander geluid te laten horen, zodat jij hopelijk een meer afgewogen beslissing kan nemen over de gezondheid van jou en je kind.