Autisme ondersteunen met aromatherapie

Autisme is met een paar druppels aromatherapie niet opeens over.  Natuurlijk niet. Toch wil ik in deze blog de waarde van aromatherapie onder je aandacht brengen. Aromatherapie bestaat uit het gebruik van etherische oliën. Etherische oliën zijn oliën, die uit plantenvetten bestaan. Ze werken ontzettend sterk. Denk bij elke druppel etherische olie aan 40 kilo kruid. Vandaar dat etherische oliënde  in kleine potjes worden verkocht. Je hebt immers aan één a twee druppels al wel genoeg.
Aromatherapie wordt o.a.  gebruikt om je stemming te beïnvloeden. Als je je somber voelt kun je een paar druppels etherische oliën gebruiken, om weer in een wat luchtiger stemming te komen. Ook kun je aromatherapie gebruiken bij lichamelijke klachten. Buikkrampen kun je bijvoorbeeld verlichten, door je buik te masseren met een paar druppeltjes venkel olie opgelost in een basis olie.

aromatherapie bij autisme

Wat is een basisolie?

Met basisolie bedoel ik een vette plantenolie met weinig geur. Voorbeelden van basis oliën zijn: amandelolie abrikozenpitolie, druivenpitolie, perzikpitolie, zonnebloemolie of Jojoba (eigenlijk is Jojobaolie is eigenlijk een was, maar dat terzijde)

Etherische oliën kunnen invloed uitoefenen op je stemmen via ons limbisch systeem.  Elk kruid heeft zijn eigen specifieke werking. Hou daar rekening mee. Bij het samenstellen van een geschikte olie is je persoonlijke geur voorkeur ook belangrijk. Wanneer je een bepaalde geur niet lekker vindt,  gaat je stemming er niet beter van worden.

Hoe kun je aromatherapie gebruiken?

Etherische oliën kun op verschillende manieren gebruiken. Het makkelijkste is om deze te verdampen in een geurbrander. Je kunt 2-3 druppels etherische oliën in water doen en verwarmen met bijvoorbeeld een waxinelichtje. Denk ook eens aan een druppel essentiële olie toe te voegen  aan het badwater.Een andere methode is om de etherische olie oplossen in een basisolie. Deze olie kun je gebruiken om je kind te masseren.

Ik heb een lijst met waardevolle oliën voor je samengesteld die je kunt gebruiken bij je kind. Kinderen met autisme willen niet altijd aangeraakt worden. Door de olie in te verdampen heb je wel de positieve werking op de emoties, zonder dat je je kind hoeft te plagen met massages.

De meest geliefde etherische oliën zijn:

 • Mandarijn
 • Grove den
 • Sinaasappel-zoet
 • Citroen
 • Bergamot
 • Lavendel
 • Benzoë
 • Roos

De onderstaande lijst kan helpen bij het verlichten van emoties:

Terneergeslagen gevoel: Essentiële oliën zoals, bergamot, kamille, roos, sandelhout, ylang-ylang, lavendel, neroli, geranium en jasmijn.

Woede: Woede of agressief gedrag kan worden verzacht met kamille, jasmijn, marjolein, ylang-ylang, melissa, bergamot.

Angst: Angst en autisme komt geregeld voor. Oliën zoals pachouli, sandelhout en jasmijn kan gebruikt worden om angstgevoelens te verminderen.

Paniek gevoel kan worden verzacht met kamille, lavendel, sinaasappel en melissa.

Ongeduld, prikkelbaarheid: kunnen worden verminderd met kamille , marjolein, wierook en lavendel.

Verdriet kan worden verlicht als hysop, marjolein, roos, benzoë, jasmijn, roos worden gebruikt.

Stress: Stress is een veel aanwezig in het leven van je kind met autisme.  Om stress te verminderen, kun je gebruik maken van bergamot, atlas, geranium, lavendel, marjolein, sandelhout, vetiver, ylang-ylang, petitgrain, roos, melisse. Bij kinderen is mandarijn een topper.

Voor het slapen gaan: Rustgevende oliën zoals kamille, lavendel, marjolein en oranjebloesem.

Hoeveel druppel moet ik gebruiken?

Het aantal druppels wat je veilig kunt gebruiken hangt af van het gewicht van je kind. Over het algemeen is het veilig om een druppel etherische olie te gebruiken per 12 kg. Bij het oplossen van essentiële olie in een basisolie zijn andere richtlijnen. Zie hieronder een handig overzicht over de dosering voor in bad of verdampen via een oliebrandertje.

 • 6-12 kg:  1 druppel etherische olie
 • 12-25 kg: 2 druppel etherische olie
 • 25-38 kg: 3 druppel etherische olie
 • 38-50 kg 4 druppel etherische olie

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om eens gebruik te maken van dit mooie product.

Schrijf je hieronder welke oliën goed bij jou kind past? Zo kunnen we elkaar verder helpen!

Marike Korenhof

Ik ben Marike Korenhof. Sinds 2010 heb ik een eigen praktijk natuurgeneeskunde/fytotherapie. Ik begeleid moeders met een autistische zoon (6-10jr), die zich machteloos voelen door onverwachte uitbarstingen, op een natuurlijke manier inspelen op deze buien en zo meer rust en ontspanning in het gezin te creëren.

Al tijdens de opleiding was ik verbaasd over de eenzijdige informatie die wij als patiënten/consumenten krijgen. Dat was voor mij een reden om met blogberichten te starten. In de hoop een ander geluid te laten horen, zodat jij hopelijk een meer afgewogen beslissing kan nemen over de gezondheid van jou en je kind.